Literaire Ontmoeting
Honded jaar Turkse Roman 1900-2000


Uitgenodigde schrijvers :

Johan Soenen
Murat Tuncel

Johan Soenen, ere-voorzitter van het Vermeylenfonds, doctor in de vergelijkende cultuur-wetenschappen en hoogleraar Duits heeft zijn liefde voor de Turkse literatuur omgezet in een prachtige monografie met de meest aangrijpende fragmenten uit 100 jaar Turkse literatuur. Deze talrijke Turkse romans houden een pleidooi, direct of indirect, voor democratie, emancipatie van de vrouw, vrijheid van meningsuiting, mensenrechten in het algemeen en emancipatie van de plattelandsbevolking. Daarenboven bevatten vele romans van uitgeweken Turkse auteurs (vooral in Duitsland en Nederland) een aanklacht tegen de negatieve manier waarop de migranten in de gastlanden ontvangen worden. Kortom: vooraanstaande Turkse literatuur is vaak verzetsliteratuur. Veel van deze verzetsliteratuur werd naar het Nederlands vertaald.
Murat Tuncel (Turkije,1952). Na zijn broepsopleiding werkte hij als leraar op een basisscholen in Turkije. Hij heeft nog een opleiding gevolgd en werd leraar in het Turkse taal. En werd hij als journalist verbonden aan diverse kranten en tijdschriften. Daarnaast publiceerde hij twaalf boeken in het Turks. Waaronder verhalenbundels, romans en kinderboeken.
Twee van zijn romans en een verhalenbundel werden in Turkije met literaire prijzen onderscheiden. Zijn roman Valse Hoop en een paar van zijn verfhalen zijn in het Nederlands gepubliceerd bij 3C Uitgeverij. Zijn laatste roman Inanna is in het Arabisch en Koreans gepubliceerd. Zijn verhalenbundel Schaduw Meisje is in Azerbeidjaan gepubliceerd. Zijn paar verhalen zijn ook in Polen en Moldavië gepubliceerd


Copyright (C) 2009 / 2010 Uitgeverij 3C Arnhem